A hegyeket járva - nyáron vagy télen, tündöklő napsütésben vagy féktelen hóviharban, könnyed szárnyalással vagy emberpróbáló küzdelemmel, a Magas-Tátra mesés  sziklafalain vagy a Himalája égbeszökő hegyóriásai között – gyakran kerít hatalmába az a vágy, hogy mindezt a sok-sok csodát megosszam másokkal. Nemcsak a mászótársakkal, akik bennfentesként saját tapasztaltból már ismerik ezt a világot, hanem azokkal – s mi tagadás, ők vannak többen -, akik soha nem jutnak el ezekre a helyekre, ezekbe a helyzetekbe, ezekbe a lelki állapotokba.

Mindig nagy élményt jelentenek az élménybeszámolók, előadások, vetítések, s örömmel tölt el minket az az érdeklődés, tisztelet, megbecsülés, mely a hegyek felé, s felénk a hírnökök, tudósítók felé árad. Nehéz volt megbarátkozni a hős szerepével, amit a közönség számára képviselünk, de hamar megértettük, hogy határozott igény van modern kori hősökre is, akiket részben a hegymászók testesítenek meg, beteljesítve azok álmait, akik soha nem lépnek ki a hétköznapi élet valóságából – vagy legalábbis ők maguk úgy érzik. Túlzás nélkül mondhatom, fölemelő érzés tölt el, amikor a csillogó szemekben megjelenik az ámulat, a csodálat a hegyek s a hegymászás iránt, s a publikum szinte újjászületve, élményekkel-érzésekkel feltöltődve hagyja el az előadótermet.
Mászásaink, expedícióink során igyekszünk minél több pillanatot, helyszínt, helyzetet, jelenséget megörökíteni fényképen vagy mozgóképen, hogy hazahozhassuk s megmutathassuk minél több embernek. A természeti környezet, s az akciódús szakaszok mellett mindig nagy hangsúlyt fektetünk az adott vidék kultúrájának s még inkább lakóinak bemutatására. Nyíltan felvállaljuk az ismeretterjesztés feladatát, a természetvédelem, a környezettudatosság égetően fontos ügyét, valamint a természet- és mozgásközponttú életforma propagálását.

Előadói helyszíneink igen változatosak: iskolák, kultúrházak, idősotthonok, klubok, céges rendezvények, csapatépítő tréningek, fesztiválok, büntetésvégrehajtási intézetek, művészeti kiállítások…
Többnyire valamelyik Himalája-expedíciónkat bemutató filmünket vetítjük le a meghívó kérésére, melyet élőszóban kommentálunk. A filmet követően pedig a közönség kérdéseit válaszoljuk meg. Sokszor mutatunk be néhányat felszerelési tárgyainkból, s így az érdeklődők kezükbe vehetik, megtapinthatják azokat.

Vannak más képösszeállításaink is, melyek a hegymászás különböző ágait mutatják be, külön-külön részletezve vagy összefoglalva azokat. Az alpinizmus 2-3 évszázados tötrénetének bemutatása is igen érdekes és szép feladat egy előadás keretében.
Beszámolóink hangvételét, stílusát, témáját a kívánalmaknak megfelelően választjuk meg: másként szólunk az általános iskolásokhoz, az egyetemistákhoz, egy fesztivál vegyes közönségéhez vagy egy vállalati tréning motivációs előadásán.
Az eredmény azonban kivétel nélkül ugyanaz: csillogó szemek, igenlő mosolyok, lelkesült hozzászólások, szárnyaló fantázia…


mecsmaszo@gmail.com