Programunkról

A „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciós sorozatot (Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László) a 2002-es sikeres Everest-mászás után indítottuk el azzal a céllal, hogy földünk 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát mássza meg magyar hegymászó, és az ezzel kapcsolatos életmódsportértékeit népszerűsítse!                                                                                                

2009-es MANASLU (8156 m, Himalája, Nepál)- expedíciónk sikere, már a tizediket jelentette!

2011 tavaszán a Föld 4. legmagasabb hegycsúcsának, a Lhoce-nak (8516 m) a megmászására készülünk, mely a magyar hegymászás 11. Nyolcezrese lehet.

Csapatunk, a „tiszta”, sportszerű mászásra nagy súlyt fektet. Nem használunk oxigénpalackot és magashegyi teherhordókat sem, inkább az alapos felkészülést részesítjük előnyben! 2003-ban létrehoztuk a „Nők nyolcezer méter felett” programot, melynek eredményeképpen négy magyar hegymászónő ért el nyolcezer méter feletti csúcsot! Minden alkalommal filmet, fotót, előadásanyagot készítünk a magashegyek világáról, emberekről, egzotikus tájakról.

Fontosnak tartjuk, hogy ezeket az ismeretterjesztő dokumentumokat élménybeszámolókon bemutassuk a  fiataloknakaltalános és középiskolákban, egyetemeken, sportklubokban és az élet számos területén!  Igyekszünk a céltalanság, a nihilizmus kísértése ellenében példát mutatni a fiatalok számára céltudatosságban, kitartásban, fegyelemben. Alternatívát adni egy értelmesebb, teljesebb, egészségesebb, boldogabb életre.
Felkelteni érdeklődésüket, ösztönözni ismereteik gyarapítására, a mozgásra, az egészségesebb életmódra, a magyar identitás kialakítására is!
Környezetvédelmi programunkban különös figyelmet fordítunk a hegyek tisztaságának megőrzésére, a  természeti értékeket féltő szemlélet kialakítására.

A „Magyarok a világ nyolcezresein” csapata rendkívül fontosnak tartja a tömegsport és az életmódsportok népszerűsítését az ország határain belül is,  sportolásra és mozgásra felhívó programjaival..
Kiállításaink, élménybeszámolóink, aktív tréningjeink is ezt a célt szolgálják, sikeres expedícióink példáján keresztül, korosztályra való tekintet nélkül.
Expedíciónk részt vett az Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) által létrehozott  „Sportoló Nemzet”  program népszerűsítésében

Előadásainkon meglepően sok érdeklődővel találkozunk. Tapasztaljuk, hogy élménybeszámolóink hatására mind többen kezdenek kirándulgatni, túrázni, síelni, vagy éppen hegyet, sziklát mászni. Egyszóval: mozdulni!  Utat nyitva ezzel egy jobb hangulatú, egészségesebb életformának.

Erőss Zsolt határon túli és Mécs László - az egészen fiatalokat is célzó - oktatóprogramjainak is nagy a látogatottsága. (Általános iskolák, gimnáziumok, sportegyesületek stb.).
Sok  energiát fordítunk a médiumokkal való tartós, jó kapcsolat kiépítésére, főként a sport, a mozgás, a csapatszellem népszerűsítése érdekében.
Expedícióink rendszeresen és számottevően szerepelnek a médiában. Műholdas kapcsolat-rendszerrel, élő adásban tudunk beszámolni az expedíció munkájáról, média-partnereink segítségével.
Mindezek mellett, kiadványainkban is (plakátok, naptárak, ismeretterjesztők) népszerűsítjük a „Magyarok a világ nyolcezresein” programját és annak támogatóit!